Header

Aktuellt, blogga, Bloggande, bloggerska, sen avnavling

SEN AVNAVLING VID KEJSARSNITT

-För det första kan man inte få för mycket av sitt eget blod och allt blod i navelsträngen och moderkakan tillhör bebisen. (ibland funderar jag på om vi fortfarande befinner oss på 1800 talet där man trodde att sjukdomar berodde på för mycket blod och ”Botade” personer med åderlåtning).

-Får barnet inte allt sitt blod så får hen heller inte alla sina stamceller. Studier visar att sen avnavling INTE leder till mer patologiskt gulsot, dvs gulsot som behöver behandlas med ex solning. (märkligt att hon säger att barnet fått alla sina stamceller när det samtidigt finns flera sjukhus som avnavlar tidigt och samlar in navelsträngsblodet just för att få tag på stamceller!)

-Pulsationer kan fortsätta länge. Jag har varit med navelsträngar som pulserat i 45 minuter!

-Vid ett kejsarsnitt kan man inte vänta på att pulsationer ska upphöra. Men man kan vänta 1-3 minuter. Håller man bebisen lägre än moderkakan så överförs blodet snabbare till bebisen. Att mjölka navelsträngen gör också att blodet överförs snabbare. Ett annat alternativ är att förlösa moderkakan och bebisen med intakt navelsträng och sedan hålla moderkakan högre än bebisen och låta tyngdkraften överföra blodet till bebisen.

-Sen avnavling har två funktioner: 1 ge barnet allt sitt blod vilket är viktigt bl a pga järn, stamceller och blodcirkulation. 2. hjälpa bebisen med syresättning medan hen lär sig att andas själv.
Vid kejsarsnitt kan man få 1. men 2 kan man bara få 1-3 minuter. Men dessa minutrarna är viktiga, för barn som föds med kejsarsnitt har högre risk för andningsproblem.

Det är din rättighet att kräva den form av avnavling du vill ha! Även vid kejsarsnitt!

LITE INFO FRÅN Facebook Från ”Fb doula” förklarar det hela BRA

Så här brukar jag förklara sen avnavling:
När bebisen ligger i magen så får hen allt syre och näring från moderkakan via navelsträngen.
Alla slaggprodukter lämnar barnet via navelsträngen. När bebisen föds så fortsätter navelsträngen och moderkakan att jobba,
precis som när bebisen låg i magen. Och det är faktiskt otroligt bra! För när bebisen föds så ska hela hens blodcirkulation förändras och lungorna ska vidgas ut och börja ta upp syre.

De här förändringarna kan ta liiite tid – men det gör inget om navelsträngen är intakt. Bebisen får det hen behöver ändå. Så syrerikt blod pulserar till bebisen och sedan återvänder en del blod till moderkakan.
Nu ”läser” moderkakan av blodet och avgör hur väl bebisen syresätter sig själv. Om svaret är att bebisen syresätter sig sådär, Så fortsätter navelsträngen att pulsera.

När bebisen dock syresätter sig själv väl så pumpas bebisens blod från moderkakan och navelsträngen in i bebisen och sedan upphör pulsationen. Denna process kan ta 3-45 minuter.

Om man istället har tidig avnavling så klampas och klipps navelsträngen när bebisen är 0-3 minuter gammal. Nu får bebisen varken hjälp med syresättning och har dessutom förlorat upp till en tredjedel av sitt eget blod! Hur skulle du må om du förlorade 1/3 av ditt blod?? Inte så bra och bebisen mår inte heller bra av det!

Får bebisen sen avnavling så sover hen bättre, ammar bättre, skriker mindre och får ett starkare immunförsvar då navelsträngsblodet är rikt på stamceller. Dessutom får bebisen högre järnvärde, även vid 6 månaders ålder, jämfört med barn som fått tidig avnavling. Järn är mycket viktigt för hjärnutvecklingen och brist kan ex leda till ADHD.
Även för mamma är sen avnavling bättre så det minskar risk för kvarhållen moderkaka och blödning. Det är nämligen svårare för kroppen att få ut en moderkaka som är stenhård av bebisens blod.
Det finns faktiskt inga fördelar med tidig avnavling för varken mor eller barn. Så kräv att få sen avnavling! Kräv att barnmorska/undersköterska vänta med att klampa och klippa navelsträngen tills pulsationen upphört och navelsträngen är tunn och vit!
Moderkakan och navelsträngen fungerar ju likadant vid kejsarsnitt, men dock så kan man sällan stå med bebisen och vänta på att pulsationen ska upphöra. Vid kejsarsnitt så får man vänta så länge det går. Ofta blir det 30 sek-2 minuter. Ett tips är att hålla bebisen nedom navelplan så får barnet i sig en större del av sitt blod snabbare. Ett annat tips är att man låter navelsträngen vara intakt och förlöser moderkakan – då kan man hålla moderkakan högt tills allt blod runnit över till bebisen (så gör man i Danmark).
Man kan ta ph utan att klampa navelsträngen. Man bara trycker med två fingrar för att stoppa blodflödet (stasa) en kort stund medan man sticker, sedan släpper man direkt. Jag har sett detta och det verkar inte ha påverkat blodflödet. Men å andra sidan så kan man tänka på att detta testet görs utan att det gagnar barnet eller mamman, så egentligen är det emot etiska riktlinjer att ta ett sådant prov.

informationen kommer från olika vetenskapliga studier, artiklar i läkartidningar och böcker. Om du vill veta mer om sen avnavling så rekommenderar jag facebook gruppen ”sen avnavling – ett barns födslorätt”. Där brukar många studier länkas och diskuteras.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments